Kako da odlučite da li da pravite responsive sajt ili mobilnu aplikaciju?

You may also like...

7 Responses

 1. Todorovic says:

  Samo jedan dodatak, responsive sajt će imati SEO benefite na divajsima na kojima je optimizovan. I to će u narednih godinu dana biti jedan od važnijih faktora.

 2. manjak says:

  Nisam znao. To će biti ludilo. Pitam se kako li će Gugl da oceni da li je sajt dobro optimizovan za neki uređaj.

 3. Todorovic says:

  Hm, naći će oni načina :) Mislim da ima preko godinu dana kako je stupio na delo Google mobile bot, tako da hiljade programera koji tamo rade definisaće standarde za očitavanje dizajna na divajsima manje rezolucije i u skladu sa njima definisaće onpage poene po divajsu…

 4. manjak says:

  Eto nama novih standarda koje ćemo morati da ispoštujemo :) Mada, to će figurisati samo u onpage formuli, link building i dalje u većem procentu utiče na rangiranje, zar ne?

 5. Aleksandar says:

  “ukoliko posetioci dođu preko mobilnog uređaja na vaš sajt a on nije optimizovan za mobilne uređaje ne vredi vam ništa što imate mobilnu aplikaciju jer će odmah odustati.”

  Ako imas mobilnu aplikaciju, a dodju na sajt preko google, lepo uzmes tip browsera
  http://www.useragentstring.com/pages/Browserlist/
  i posaljes ga na mobilni sajt .

  “link building i dalje u većem procentu utiče na rangiranje, zar ne”
  Ovo je trik pitanje :) U nekim slucajevima moze i da odmogne, ako je preterano i ako nije povezano sa slicnom kategorijom sajtova, sto je cudno jer se moze raditi negativni seo za konkurenciju. Ali definitivno je bolje imati manje linkova , ali kvalitetnijih, sa sajtova sa slicnom tematikom.

 6. Mobilne aplikacije su veoma popularne i ljudi brzo steknu naviku da ih koriste. Nema veze što se na Facebook može otići preko Chroma, mnogima je draže da im nativna aplikacija za FB cepa bateriju 24/7 :) Jedna od najvećih prednosti nativnih aplikacija su push notifikacije. Uz PhoneGap može dosta brzo = jeftino da se portuje responsive dizajn u nativnu aplikaciju a treba napomenuti i da Apple neće dozvoliti postavljanje na AppStore običan web sajt koji je pretaban u aplikaciju i ne radi ništa pametno.

 7. stefan says:

  Ljudi, ako imate responsive site, da bi ste napravili aplikaciju od njega dovoljno je da sajt ubacite u webshell i napravite build za ios, android i windows phone, blackberry10 itd, u jednom potezu… važno je samo imati dobru platformu